Voortgezette opleiding Kunstzinnige LevensCounseling

Voortgezette opleiding Kunstzinnige LevensCounseling

Je leert beeldend werken in te zetten als middel om lichaam en geest te helen én om psychologische inzichten te verschaffen: het gemaakte werk is steeds het uitgangspunt voor een gesprek. Met deze opleiding heb je een uitgebreid, inspirerend arsenaal methoden en technieken die je kunt inzetten voor en met jouw eigen cliënten.

Voor wie?

De opleiding Kunstzinnige LevensCounseling is bestemd voor:

  • Coaches, counselors en andere begeleiders die zich willen specialiseren in het werken met beeldende middelen.
  • Kunstenaars of tekendocenten die vanuit hun vakgebied mensen willen gaan begeleiden in hun persoonlijk proces.
  • Mensen die coach willen worden en die cliënten met persoonlijke levensvragen willen (leren) begeleiden met behulp van beeldend materiaal.

De opleiding is geen opleiding tot kunstzinnig therapeut, maar een gedegen eenjarige (na)scholing tot kunstzinnig levenscounselor.

Inhoud

De opleiding Kunstzinnige LevensCounseling omvat:

  • Verschillende beeldende methoden en technieken zelf ervaren.
  • Persoonlijk een kunstzinnig therapeutisch proces ondergaan.
  • Inzicht krijgen in de werking van beeldende technieken.
  • Je intuïtie (verder) ontwikkelen.
  • Beeldtaal leren begrijpen en onder woorden brengen.
  • Leren counselen naar aanleiding van gemaakt werk.
  • Met behulp van beeldende middelen een innerlijke ontwikkelingsweg leren begeleiden.

Opbouw

Het gehele opleidingstraject bestaat uit twee modulen:

Module I, van twaalf dagen, is gericht op het zelf ervaren van de methodieken van het creatief loopbaancounselen, en op een creatieve en holistische reflectie op de eigen (levens)loopbaan. Deze module rond je af met een presentatie van het geleerde en met een zelf samengesteld traject uit alle oefeningen die we hebben gedaan. Dat kan als basis dienen voor het werken met (proef)cliënten in de tweede module.

Module II, van acht dagen, is bestemd voor mensen die daadwerkelijk willen gaan werken met loopbaancliënten. In deze module staat het leren begeleiden van proefcliënten op een creatieve manier, centraal. Over die begeleiding krijg je supervisie.

Na deze opleiding kun je kiezen voor aanvullende supervisie of deelnemen aan de masterclass Creatieve LoopbaanCounseling. Ook kun je je verder bekwamen in de masterclasses Werken met het Essentieprogramma, Beeldend Werken met Emoties of EssentieCoaching

Methodieken

Nat-in-nat-schilderen, meditatief boetseren, spontaan tekenen en intuïtief schrijven zijn de meest gebruikte methodieken in deze opleiding.

Psychosynthese, ook wel ‘psychologie met een ziel’ genoemd, is de inspiratiebron van waaruit we in deze opleiding werken. Daarnaast gebruiken we inzichten uit de Creatieve Therapie en Kunstzinnige Therapie (vanuit de antroposofie).

Je persoonlijke ervaringen en reflectie tijdens de opleiding vormen de basis voor eigen theorievorming. De opleidingsdagen zijn tegelijkertijd doorspekt met korte stukken theorie en verwijzingen naar literatuur.

Vereisten

Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je een opleiding op hbo- of universitair niveau afgerond of bewezen werkervaring op dat niveau.
Als deelnemer ben je bereid om je eigen ervaring centraal te stellen in het leerproces en verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen proces. Kennis van en/of ervaring met (het werken met) tekenen en visualiseren is niet noodzakelijk.
Aan deelname gaat een oriënterend gesprek vooraf.

‘Zoveel liefde! De opleiding Kunstzinnige LevensCounseling is een enorme meerwaarde voor je eigen ontwikkeling en voor het gaan begeleiden van cliënten. Alien is rustig, vol vertrouwen in wat je zelf als mens in je hebt en accepteert volledig hoe je bent. Haar werkwijze zorgt voor een metamorfose in je manier van denken over jezelf en anderen, zowel positieve als negatieve gedachten hebben hun waarde.’

Yvonne Scherjon, Kunstzinnig Counselor
www.verbeeld-jezelf.nl

Praktisch

Start: in overleg

Duur: Module I – 12 dagen

Module II – 8 dagen

Frequentie: 1 keer per 14 dagen

Tijden: 10.30 – 16.30 uur

Studiebelasting: totaal aantal contacturen (lesdagen):120 uur.
De studiebelasting ligt gemiddeld tussen de 5 à 10 uur per opleidingsdagdag (exclusief het werken met proefcliënten).
Locatie: lesruimte Secretarislaan 12A, 3971CM Driebergen

Begeleiding: Alien Verhoef

Certificaat: deelnemers ontvangen aan het eind van de opleiding een certificaat, mits voldaan is aan de voorwaarden van aanwezigheid (minimaal 18 dagen) en aan de evaluatie/eindpresentatie.

Kosten*inclusief boek en syllabus:

Particulieren

Module I (12 dagen): € 2850,-

Module II (8 dagen): € 1920,-

Zelfstandigen

Module I: € 2940,-

Module II: € 1960,-

Werkgevers

Module I: € 3600,-

Module II: € 2400,-

Deelnemers: Op dit moment is de eerste module van de opleiding alleen één op één te volgen, de tweede module met maximaal 3 personen. Dit betekent dat deelnemers na de eerste module samengevoegd kunnen worden.

* Studio Mattias is CRKBO-geregistreerd en rekent dus geen btw.
* Voor mensen met een minimuminkomen is een aangepast tarief mogelijk.