Voortgezette opleiding Creatieve LoopbaanCounseling

Voortgezette opleiding Creatieve LoopbaanCounseling

Je leert mensen met levensvragen op het gebied van hun loopbaan op een creatieve manier hun eigen antwoorden te vinden. Met deze opleiding ga je verder dan de gangbare vragen: ‘Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik’ en spreek je bij jouw cliënten – en bij jezelf – een diepere laag aan. Na afloop heb je een uitgebreid, inspirerend arsenaal methoden en technieken die je kunt inzetten voor en met jouw eigen cliënten.

Voor wie?

De opleiding Creatieve LoopbaanCounseling is bestemd voor:

 • Mensen die zich willen laten (om)scholen tot creatief loopbaancounselor.
 • Coaches, counselors en andere begeleiders die mensen met (levens)loopbaanvragen willen (leren) begeleiden op een creatieve en holistische manier.
 • Mensen die al een loopbaangerichte werkkring hebben (zoals reïntegratieconsulent of loopbaanbegeleider).
 • Docenten of decanen die studenten op een creatieve manier willen begeleiden met studiekeuze- en loopbaanvraagstukken.
 • Kunstenaars die mensen met levensloopbaanvragen vanuit hun eigen kunstervaring willen leren begeleiden.

Inhoud

De opleiding Creatieve LoopbaanCounseling omvat:

 • Zelf een diepgaand en inspirerend creatief loopbaantraject ervaren.
 • Werken met creativiteit en verbeelding in loopbaantrajecten.
 • Leren counselen met behulp van creatieve methoden.
 • Creatieve loopbaanbegeleiding leren integreren binnen je eigen beroep.
 • Meer zicht krijgen op de essentie van dieperliggende verlangens in werk en leven.
 • Een eigen visie ontwikkelen op creatieve levensloopbaanbegeleiding.

Opbouw

Het gehele opleidingstraject bestaat uit twee modulen:

Module I, van twaalf dagen, is gericht op het zelf ervaren van de methodieken van het creatief loopbaancounselen, en op een creatieve en holistische reflectie op de eigen (levens)loopbaan. Deze module rond je af met een presentatie van het geleerde en met een zelf samengesteld traject uit alle oefeningen die we hebben gedaan. Dat kan als basis dienen voor het werken met (proef)cliënten in de tweede module.

Module II, van acht dagen, is bestemd voor mensen die daadwerkelijk willen gaan werken met loopbaancliënten. In deze module staat het leren begeleiden van proefcliënten op een creatieve manier, centraal. Over die begeleiding krijg je supervisie.

Na deze opleiding kun je kiezen voor aanvullende supervisie of deelnemen aan de masterclass Creatieve LoopbaanCounseling. Ook kun je je verder bekwamen in de masterclasses Werken met het Essentieprogramma, Beeldend Werken met Emoties of EssentieCoaching

Methodieken

Spontaan tekenen (met vetkrijt en kleurpotlood), meditatief boetseren, intuïtief schrijven, lichaamsbewustwordingsoefeningen, visualiseren en mediteren zijn de meest gebruikte methodieken in deze opleiding.

Naast overtuigingenwerk, werken met subpersonen, het verwezenlijken van de essentie van (je) (loopbaan)verlangens in het nu en counselen vanuit je hart, gebruiken we in de opleiding onder andere inzichten uit de Creatieve Therapie, Kunstzinnige Therapie, Psychosynthese en Mindfulness.

Je persoonlijke ervaringen en reflectie tijdens de opleiding vormen de basis voor eigen theorievorming. De opleidingsdagen zijn bovendien doorspekt met korte stukken theorie en verwijzingen naar literatuur.

Vereisten

Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je een opleiding op hbo- of universitair niveau afgerond of bewezen werkervaring op dat niveau.
Als deelnemer ben je bereid om je eigen ervaring centraal te stellen in het leerproces en verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen proces. Kennis van en/of ervaring met (het werken met) tekenen en visualiseren is niet noodzakelijk.
Aan deelname gaat een oriënterend gesprek vooraf.

Je leert hier zoveel over hoe je zelf in elkaar zit en hoe je je leven wilt en kunt vormgeven. Ook leer je in vrijheid en liefde voor jezelf en de ander een prachtige methodiek om mensen te begeleiden. Ik heb het ervaren als een verrijking van mijn leven! Of je het nu doet voor jezelf of voor je beroep, het is een waardevolle ervaring voor beide.’
Renee Veelers, Creatief LoopbaanCounselor en Kunstzinnig LevensCounselor

Praktisch

Start: in overleg

Duur:
Module I – 12 dagen

Module II – 8 dagen

Frequentie: 1 keer per 14 dagen

Tijden: 10.30 – 16.30 uur

Studiebelasting: totaal aantal contacturen (lesdagen):120 uur.
De studiebelasting ligt gemiddeld tussen de 5 à 10 uur per opleidingsdagdag (exclusief het werken met proefcliënten).

Locatie: lesruimte Secretarislaan 12A, 3971CM Driebergen

Begeleiding: Alien Verhoef

Certificaat: deelnemers ontvangen aan het eind van de opleiding een certificaat, mits voldaan is aan de voorwaarden van aanwezigheid (minimaal 18 dagen) en aan de evaluatie/eindpresentatie.

Kosten* inclusief boek en syllabus:

Particulieren

Module I (12 dagen): € 2850,-

Module II (8 dagen): € 1920,-

Zelfstandigen

Module I: € 2940,-

Module II: € 1960,-

Werkgevers

Module I: € 3600,-

Module II: € 2400,-

Deelnemers: Op dit moment is de eerste module van de opleiding alleen één op één te volgen, de tweede module met maximaal 3 personen. Dit betekent dat deelnemers na de eerste module samengevoegd kunnen worden.

* Studio Mattias is CRKBO-geregistreerd en rekent dus geen btw.
* Voor mensen met een minimuminkomen is een aangepast tarief mogelijk.