Over Alien

Alien Verhoef – metgezel en gids

Bij Studio Mattias ben ik, Alien, je metgezel en gids. Zelf ervaren wat werken met creativiteit en verbeelding met je doet en zelf de diepte in gaan, is verweven in het werken met en leren met mij.

Samen bereiken we die diepere laag, waarin we beiden ons masker afdoen en steeds weer terugkomen bij onze eigen oprechtheid. Want dat is een voorwaarde om onszelf en anderen te kunnen begeleiden.

‘Zijn waar je bent, waar dat ook is’.

Alien over haar manier van werken 

‘Zijn waar je bent.’ Dit kleine, waarachtige zinnetje staat voor een zo groot mogelijke acceptatie van wie we zijn in het hier en nu. Van daaruit kunnen we komen tot meer acceptatie van ons verleden en onze dieperliggende verlangens voor de toekomst onderzoeken. Ik ervaar zelf keer op keer de waarde van deze accepterende manier van omgaan met mezelf en anderen.
Dit is dan ook de basis van waaruit ik werk in de opleidingen, masterclasses, coaching en supervisie en in mijn boeken: Zijn waar je bent.

Steeds gaat het hierbij ook om het accepteren van onze schaduwkanten,vertegenwoordigd door niet toegestane emoties, beperkende overtuigingen en deelpersoonlijkheden die dragers zijn van deze overtuigingen. Als we ze leren (her)waarderen, hoeven ze niet weg, maar leveren ze iets op. Dankzij de accepterende en creatieve werkwijze van Studio Mattias wordt ook schaduwwerk behapbaar, toegankelijk en leuk.

Creativiteit en verbeelding – in vele vormen – zijn een belangrijk onderdeel van mijn werkwijze. Ze brengen mij mét de ander op een diepere laag. Daarnaast zijn intuïtie, vertrouwen, (bij) jezelf blijven en jezelf inbrengen kernwoorden in het persoonlijk contact.
Dat geldt ook voor mij. Ik ben mijn eigen instrument. Ik kan en wil niet anders. Zo oprecht en authentiek mogelijk.

In mijn werk met coaches, counselors en andere begeleiders gaat het allereerst over zelf ervaren. Als metgezel en gids begeleid ik je hierin. Zo kun je de creatieve en holistische manieren van werken je eigen maken. Van daaruit vorm je je eigen theorie en werkwijze. Doordat je de diepte van het werken met creativiteit aan den lijve ondervindt, ben je in staat om zelf te bepalen welke beeldende oefeningen en visualisaties je op welke momenten in je eigen coaching inzet. Zo word je je eigen metgezel en gids.

Alien over haar achtergrond

Dankzij mijn voortdurende interesse in persoonlijke en spirituele ontwikkeling, heb ik vanaf mijn studietijd, naast mijn studies Sociologie en Nederlands, steeds weer deelgenomen aan allerlei trainingen, groeigroepen en opleidingen op het gebied van groeipsychologie en spiritualiteit. Variërend van Gestalt, bio-energetica, yoga, Light Body en hypnotherapie tot psychosynthese en de Ridhwanschool. Van laatst genoemde school ben ik sinds 2005 student. Zo blijf ik voortdurend in ontwikkeling.

Tegelijkertijd hebben grotere en kleinere levensgebeurtenissen mij gevormd en nieuwe wegen voor mij geopend.

Zo koos ik er, na de geboorte en het sterven van onze tweeling Jasper en Sander voor, om met mijn levenspartner Robert van der Togt te gaan samenwerken binnen Studio Mattias. En mensen met (levens)loopbaan vragen te begeleiden op een holistische en creatieve manier.

De geboorte van ‘onze prinsjes’ was een zeer waarachtige en persoonlijke crisis voor ons beiden. Voor mij betekende het dat ik de zingevingsvragen, die mij mijn leven lang al bezighielden, ook ging koppelen aan mijn werk. Het leidde tot het ‘hartebesluit’ om mijn plek in te gaan nemen binnen Studio Mattias en niet meer terug te gaan naar de school voor Middelbaar Beroeps Onderwijs, waar ik twaalf en een half jaar als docent en mentor had gewerkt.

Ik ben Robert dankbaar voor alles wat ik van hem heb geleerd en voor wat we samen hebben kunnen ontwikkelen. De zomerweken en kerstretraites die we ruim tien jaar in Nederland en Frankrijk begeleid hebben, vormen nog steeds een dierbare herinnering. In die weken leefden wij samen onze bestemming.

De jaren van mantelzorgen tijdens Roberts langdurige ziekte en zijn overlijden, hebben nog steeds grote impact op mijn leven.

Niet alleen bovengenoemde, maar ook andere (verlies)ervaringen in mijn leven benut ik als vanzelf in mijn werk. Vanzelfsprekend maak ik hierbij gebruik van de inzichtgevende en helende werking van creativiteit en verbeelding.

Voor een uitgebreide CV zie mijn LinkedIn-profiel.

Anderen over Alien:
 • ze is intuïtief
 • ze vraagt door tot in andere, existentiële lagen
 • ze draagt ‘het andere’ met zich mee
 • ze is deskundig
 • ze brengt mensen bij essentie
 • ze werkt diep narratief
 • ze geeft begrip en bewondering en is gul
 • je voelt je door haar gezien
 • ze raakt en laat zich raken
 • ze werkt als een maatje
 • ze is gewoon mens
 • ze laat je zien wat er is
 • ze blijft er bij, bij wat er ook maar is
 • ze is voorzichtig en vraagt tegelijkertijd door
 • ze werkt vanuit een helpende dialoog en vanuit een grote ruimte
 • ze is gedurfd: de zwarte kanten mogen er ook zijn
 • ze is licht, eigen wijs, open en eerlijk, krachtig, speels, vreugdevol, respectvol, onderzoekend, zacht en liefdevol
 • ze heeft veel levenservaring en blijft zich ontwikkelen
Video

8 OKTOBER 2018 – STUDIO MATTIAS 30 JAAR! In dit filmpje deel ik hoe het allemaal begonnen is en hoe het komt dat Studio Mattias voor mij meer is dan alleen een bedrijf.

In dankbare herinnering aan Robert van der Togt.