STUDIO MATTIAS

'Alleen met het hart kun je goed zien'.

Uit: 'De Kleine Prins'
van Antoine de Saint-Exupery

Ontstaan en geschiedenis

Studio Mattias is in 1988 in Zutphen door Robert van der Togt.  opgericht als Centrum voor Creativiteit en Therapie. Met een klein groepje mensen vierden we de oprichting, met een eenvoudige ceremonie het nieuwe pand in Zutphen. Robert werkte daarvoor vanaf 1986 al als kunstzinnig therapeut individueel met mensen. Daarnaast ontwikkelde hij cursussen in beeldend werken: meditatief boetseren, nat in nat schilderen en spontaan tekenen. Hij werkte graag aan de hand van thema’s, zoals werken met de biografie, de temperamenten en sprookjes. Al na een paar jaar ontwikkelde hij de jaarcursus  ‘Kunstzinnig Hulpverlenen”, de voorloper van “Kunstzinnig Counselen”.

Vanaf 1988 is ook Alien Verhoef verbonden aan Studio Mattias. Eerst op de achtergrond, maar al snel begeleidde ook zij individuele mensen en groepen met behulp van  creativiteit. Ze ontwikkelde haar eigen cursussen, zoals “Intuïtief Schrijven”, “zelf-acceptatie voor Vrouwen” en een jaarcursus over het eigen levensverhaal. (zie verder onder Alien Verhoef). In 1992 ontwikkelde zij de cursus Creatieve Loopbaan Planning, waar later de V.O. Creatieve Loopbaan Counseling uit voortkwam.

Vanaf 1991 begeleidden Robert en Alien samen zomerweken en (kerst)retraites, eerst op verschillende plekken in Nederland, daarna in het prachtige Moulin de Bousson in Frankrijk. De thema’s van de zomerweken varieerden van De Kleine Prins, De Temperamenten, De Natuur en Sprookjes tot  aan de Spirituele Wetten van het Leven.
Er werd steeds gewerkt met beeldende technieken, zoals nat in nat schilderen, meditatief boetseren, spontaan tekenen, intuïtief schrijven en visualisaties, meditaties en lichaamsoefeningen. Ook hebben Robert en Alien samen jaarcursussen begeleid met soortgelijke thema’s. 

Studio in ZeistIn de loop der tijd ontwikkelde Studio Mattias zich steeds verder tot een klein instituut waar men  opleidingen kan volgen in Kunstzinnige Counseling en in Creatieve Loopbaan Counseling. En waar coaches en counselors zich, in kortdurende workshops en masterclasses, kunnen bijscholen in het werken met beeldend materiaal.
In 1999 kregen Robert en Alien de beschikking over een lokaal in een oud nood-kleuterschooltje in Zeist. Met veel liefde hebben zij dit lokaal met hulp van een aantal trouwe, dierbare cursisten en vrienden veranderd in een fraaie lesruimte waarin mensen zich heel welkom voelden. 12 jaar hebben we in deze ruimte mogen werken.

Vanaf 2010 is Studio Mattias gevestigd in Driebergen-Rijsenburg en vanaf 2012 worden hier ook alle opleidingen, workshops en individuele consulten gegeven.