STUDIO MATTIAS

'Alleen met het hart kun je goed zien'.

Uit: 'De Kleine Prins'
van Antoine de Saint-Exupery

Professional@work

november 2008

Meer vreugde en vervulling in leven en werk… 

De professional die is vastgelopen in zijn werk, of die het gevoel heeft dat er “meer” is, of die iets wil doen dat er ècht toe doet…… Als coach en opleider Creatieve (Levens)Loopbaan Counseling faciliteert Alien Verhoef mensen bij het vinden van meer vreugde en vervulling in leven en werk.

“Spiritualiteit (bezig zijn met vragen als : “Wie/wat ben ik echt?”) vormt een leidraad in mijn leven. In mijn werk deed ik daar aanvankelijk niet zoveel mee. Ik werkte 12 ½ jaar als docent en leerlingbegeleider in het MBO. Een persoonlijke crisis bracht mij echter zo dicht bij mijn hart dat ik wist : “Ik ga niet meer terug naar deze school! Het is tijd voor een wezenlijke verandering!””

“In een outplacementtraject kwamen al snel twee sporen samen. Aan de ene kant mijn spirituele ervaring en kennis en aan de andere mijn sociologische achtergrond.  Niet lang daarna ontwikkelde ik de cursus “Creatieve Loopbaanplanning”.  Steeds meer mensen zijn op zoek naar zelf-verwezenlijking. In deze cursus (zoals ook  in de opleiding Creatieve (Levens)loopbaancounseling, de workshops voor coaches en mijn individuele begeleiding) nodig ik mensen uit om te ontdekken hoe ze dichter bij zichzelf kunnen komen en daarmee bij hun “Levenswerk””.

“Creativiteit in heel ruime zin is hierbij voor mij van wezenlijk belang. Ik laat cliënten bijvoorbeeld met gesloten ogen en met de niet dominante hand een tekening maken. Daarna bekijken we wat de schets de maker zegt.

Visualisatie-oefeningen helpen mensen in contact te komen met hun (onderbewuste)  verlangens : “Wat zou ik doen als er geen beperkingen waren?”.

“Uiteindelijk leveren deze oefeningen “essenties” op. Woorden zoals ‘energie’, ‘avontuur”, ‘vreugde’. Begrippen die mensen op een diep niveau herkennen als “dit ben ik.”. Met deze essenties formuleren we een missie-statement (ofwel een roeping-statement). Het beginpunt van de reis om het Levenswerk te gaan verwezenlijken.”

“Niet dat cliënten na de cursus of  een individueel traject het carriëreroer meteen  omgooien. Het gaat er niet in de eerste plaats om dat een IT’er ineens meubelmaker wordt. Ik vraag cliënten en studenten altijd om te beginnen in de huidige werk(of levens-)situatie. Het heeft tijd nodig om het uiteindelijke doel te bereiken. Het vraagt onze ogen te openen voor wat er al is en voor wat er op ons pad komt. Leren zien met het hart en ervaren/leren hoe onze bestemming er NU al is. Vanuit dit besef komt die nieuwe baan, dat Levenswerk als vanzelf dichterbij.”

Uit een interview met Bert Kobus, gepubliceerd in Switch, de voorloper van “Loopbaanvisie”.

 

< Terug naar overzicht