STUDIO MATTIAS

'Alleen met het hart kun je goed zien'.

Uit: 'De Kleine Prins'
van Antoine de Saint-Exupery

Van moodboard naar je dromen leven in het nu

EssentiekaartEen vriendin vertelde me dat haar dochter het steeds minder naar haar zin heeft op haar werk. Toen ik wat doorvroeg, ik was meteen erg geïnteresseerd, zei ze … “Ja, ze heeft wel al een moodboard gemaakt!” en ze liet hem mij zien op haar telefoon. Trotse moeder. Wat goed van de dochter, dacht ik! Maar… na het maken van een moodboard begint het meestal pas. Ik vertelde mijn vriendin hoe dochterlief verder zou kunnen gaan met haar moodboard. Ze appte het haar dochter ter plekke.

Gretig vertelde ik haar: Een moodboard met concrete plaatjes en teksten, hoe leuk en zinvol ook, is pas de start. Een heel mooie start, dat zeker! Net zoals in de workshop Werken met het Essentieprogramma de 6 miljoen mandala, een grootse start is van het programma. (Nieuwsgierig naar deze oefening? Stuur me een mail en ik zend je de oefening toe)

Maar dan ook alleen maar een START. Ik herhaal het met graagte nog maar eens … Want dan komt het namelijk pas. En dat is nou juist zo leuk! Na de 6 miljoen mandala of je moodboard, ga je kijken naar: wat is hier de essentie van? Van ieder plaatje op het moodboard of ieder verlangen uit de 6 miljoen mandala, kun je je dit afvragen … waar staat dit voor? Waar gaat dit je om? 

Wat geeft het je als je met kinderen zou werken? De dochter van mijn vriendin had een fotootje van haar peuterneefje op haar moodboard opgenomen, vandaar. Geeft het je plezier? Oké, en wat geeft dát je dan? Net zo lang doorvragend totdat je weet … ja dit is het! Het liefst komend bij een woord dat niet meer ‘deelbaar’ is. Als je dan nog doorvraagt, kom je steeds bij hetzelfde woord terecht, een betekenisvol, waardevol, treffend en essentieel woord. Een woord waar je van gaat stralen, of zachtjes glanzen  of waar je warm van wordt, een dikke, blijvende smile bij krijgt. Een woord waarvan je weet: ja, dit is waar.

En dit doe je bij al de plaatjes op het moodboard. Ze zullen elkaar vast overlappen. En terug te brengen zijn tot een stuk of acht essentiële, jou passende essentie-woorden. En m.b.v die woorden maak je dan een verlangenstatement … ‘mijn verlangen is ….’. Of een roeping: ‘ik voel mij geroepen om …’.  Of ‘ik ben hier om …’.

Dit zijn geen missie-statements, waar een hoge lat in kan zitten, of een prestatie. Iets waar je naar streeft. Nee, dit zijn statements waarvan je moet kunnen zeggen: ja dit ben ik! Nu en hier!

En dan... ja en dan? Dan is de unieke, meest belangrijke vraag van het werken met je essenties: hoe breng ik deze essenties NU al meer in mijn leven en werk? Bewust en opzettelijk en op een leuke, lichte, gemakkelijke niet-to-do-manier.

Hoe? Dat gaat voor deze blog te ver. Ik kan alleen nogmaals herhalen en nogmaals… dat het erom gaat om de essentie van je dromen, van je moodboardplaatjes of van je 6 miljoen verlangens NU al meer in je leven te gaan brengen. Dat is in mijn ogen echt de ENIGE ontspannen manier om je dromen te gaan leven.

Ik ben benieuwd naar hoe het met de dochter uit de eerste alinea gaat. In haar werk.  Volgende week zie ik mijn vriendin weer. Mijn eerste vraag aan haar zal zijn: en hoe is het met het moodboard verder gegaan?

Interesse in de workshop, voor jezelf of om ermee te leren werkenhttp://studiomattias.nl/meerdaagse-workshops-coaches-en-counselors/werken-met-het-essentieprogramma.htmlramma.html

 

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan