STUDIO MATTIAS

'Alleen met het hart kun je goed zien'.

Uit: 'De Kleine Prins'
van Antoine de Saint-Exupery

Neem je monster achter op je fiets

Heb jij wel eens je eigen grote donkere monster geboetseerd? En hem in een doosje achter op je fiets mee naar huis genomen? Een ervaring! 

Een cursist deed dat: ze mailt mij: “Hoe idioot is het om met je monster in een doosje een stukkie te gaan fietsen? Eigenlijk is het een watje!” 

Werken aan het grotedonkere monster was trouwens wel degelijk confronterend voor haar geweest. Het ontstond in de duistere krochten van haar onderbewuste en groeide al boetserend uit tot een kwaadaardig geval. 

Eenmaal thuisgekomen pakte ze het monster uit de doos en zette het in de vensterbank. Onder een dromenvanger nota bene. 

Later boetseerde ze hetzelfde monster, maar dan veel kleiner en in lichte klei. Dat was een stuk minder confronterend.Het stond 2 weken náást het grote monster bij haar in de vensterbank. 

Hoe het verder ging? Nog weer 2 weken later stonden er 5 monsters in haar vensterbank. Het grote donkere monster aan de ene kant, het kleine lichte aan de andere kant en 3 stadia er tussenin. Inderdaad een metamorfose: een angstaanjagende woede was geslonken tot een kleine irritatie. Of andersom…

Monster op je fiets

Het grote monster had weliswaar een maand gewacht op zijn metamorfose. Die tijd was nodig. Maar daarna … zo mooi steeds weer: als het monster er mag zijn, wordt het vanzelf kleiner.  

Dus: wat een goed idee om met je monster achter op de fiets, lekker toegedekt in een doosje, een stukkie te gaan fietsen. En dan een maandlang, iedere dag weer opnieuw, even te kijken naar de metamorfose ervan in je eigen vensterbank. Een aanrader.

N.B. In dit blog wordt een oefening beschreven uit de V.O. Kunstzinnige Levens Counseling. Op soortgelijke manier wordt er gewerkt in de workshop Beeldend Werken met Emoties. Zin om voor de kerst nog je eigen donkere angst, woede en verdriet te onderzoeken EN te leren hoe je beeldend met deze emoties kunt werken met je cliënten? Het is mogelijk om deze workshop individueel te volgen op nader te bepalen data

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan