STUDIO MATTIAS

'Alleen met het hart kun je goed zien'.

Uit: 'De Kleine Prins'
van Antoine de Saint-Exupery

Januari 2015 " Waar ben je NU?"

Straks ben ik weer onderweg naar mijn bedstee. Met  een warme kruik in de ene en een beker thee in de andere hand. Op de beker staat: “Where are you NOW?

Waar ben ik NU? Anderhalf  jaar geleden verdwaalde ik tijdens een retraite in een klooster. Ik kon letterlijk de weg niet vinden en raakte in paniek. “Help, Ik weet niet waar ik ben.”

Iemand zei me: “Ja heel begrijpelijk,  je zit in een heroriëntatieproces. Je wéét ook niet waar je bent.”

Ook nu speelt het nog: ik verdwaal nog regelmatig in mijn hoofd. En af en toe droom ik nog over de weg kwijt zijn in een onbekende stad.

Heel verraderlijk, dat woordje ‘nog’. Net als ‘nog steeds’. Het doet me vermoeden dat ik ergens naartoe moet. “Goh ben je daar nog steeds?  Had je niet wat ‘verder’ of ‘ergens anders’ moeten zijn?”

Ik neem even een slok ‘Where are you NOW?’.

En ik denk: misschien wil ik wel gewoon even HIER zijn, precies waar ik NU ben. En niet ‘verder’ of ‘beter’ of ‘in het volgend jaar’. Gewoon hier en nu, met mijn beker thee achter mijn PC. Op dit moment verdwaal ik niet, ook niet in mijn woorden.

En misschien wil ik ook wel regelmatig even terug naar waar ik was, naar TOEN en DAAR: vol emotie, vol aanwezigheid, vol leven, vol pijn, vol angst, vol liefde. Vervuld, dankzij de intensiteit van het leven dichtbij ziekte, (ver)sterven en dood. Bijna gelukkig …

Ik realiseer me dat het oké is om HIER te zijn, niet ‘OP WEG NAAR’. En het is oké om, als ik dat wil, terug te gaan naar TOEN en DAAR. Mijn hart op halend.

De zon breekt door, daarbuiten. En HIER en NU verschijnt een glimlach op mijn gezicht.

Waar ben ik NU?

Met de ‘Where are you NOW?’-beker in mijn ene en een warme kruik in de andere hand onderweg naar mijn bedstee. Even weg. Even niet hier en nu of toen en daar of verder. Even alles vergeten. Me terugtrekken in mijn winterse holletje en gewoon alleen een beetje lezen in een makkelijk leesbaar boek.

In mijn bedstee kan ik niet verdwalen. Hooguit in mijn boek.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan