STUDIO MATTIAS

'Alleen met het hart kun je goed zien'.

Uit: 'De Kleine Prins'
van Antoine de Saint-Exupery

November 2014 #Groeizolangzaamalsjekunt

Toen deze zin bij me opkwam, deelde ik hem op Facebook en later in mijn nieuwsbrief van oktober. Heel bijzonder hoeveel mensen er positief op reageerden! Met dank! Blijkbaar hebben meer mensen behoefte aan vertraging in deze hectische tijd.

We willen immers alles snel, snel, snel. We willen instant verlichting. We willen trauma’s in één moment op laten lossen. Snel van onze problemen af. Snel weer sterk en gezond zijn. Ik ervaar bij mezelf de opluchting die het geeft als ik mezelf de tijd mag geven om te groeien zo langzaam als een boom.

Ik ervaar zoveel ruimte, als ik echt mag zijn waar ik ben, en van daaruit heel langzaam mag bewegen. Heel langzaam mag groeien. Vanuit mijn buik, vanuit mijn lichaam. En dus niet vanuit mijn hoofd, want daar zit het #snelsnelsnel. Hoe vaak merken we niet dat het hoofd veel harder wil dan wij? We merken het aan onze houding, aan onze loop, het hoofd is als het ware de vóórloper, waardoor ons lichaam uit balans raakt.

Wanneer  we ons zwaartepunt in onze buik ervaren en de buik onze voorloper wordt, dan ervaren we veel meer balans in ons lichaam, in onszelf, in ons leven. Groei gaat dan #zolangzaamalsjekunt, steeds het tempo vertragend, en nog meer vertragend. Een loopmeditatie past hierbij. En is zo heerlijk om te doen!

Niet dat ik dit #groeizolangzaamalsjekunt nu de hele dag toepas. Mijn hoofd is zo gewend om de snelheid van leven aan te geven, dat ik deze zin iedere keer weer ’moet’ herhalen, iedere keer weer. Geen probleem, zo werkt het leven immers. We ademen, we gaan bij onze adem vandaan, en we keren er weer bij terug. Iedere keer weer. En wanneer we honderd keer bij onze buik, bij onze adem vandaan gaan, dan keren we er ook weer honderd keer bij terug.

En wanneer het levendige, enthousiaste en misschien ook wel rebelse kind in ons lekker  #snelsnelsnel wil rennen, dan genieten we daar natuurlijk ook met volle teugen van! 

Soms rennen we zelfs met onze aandacht in de buik. Maar soms willen we gewoon ook prettig tegendraads zijn: bewust niet doen wat gezond is. Lekker ons hoofd laten rennen. En misschien is dat op dat moment juist wel het meest gezonde voor ons.

De mantra #groeizolangzaamalsjekunt is dus niet bedoeld als ideaalbeeld. Om daaraan te voldoen moeten we immers opnieuw een prestatie leveren: #langzaamlangzaamlangzaam. Hooguit is het een uitnodiging, een herinnering. Bedoeld om ruimte te geven.

#Groeizolangzaamalsjekunt of #groeizosnelalsjekunt, het is allemaal oké. Het één is niet beter dan het ander. Op het moment dat ik ineens snel wil, dan zit daar een wens onder, en daar weer onder leeft een verlangen, en een diepe behoefte (misschien wel van heel vroeger) waar ik op dat moment aan tegemoet kom. Voor mij in deze fase van mijn leven past #groeizolangzaamalsjekunt het beste. Mijn hoofd raakt van streek, in paniek als ik snel ‘moet’. Dus ik zorg het beste voor mezelf wanneer ik langzaam, langzaam mag gaan, echt helemaal in mijn tempo mag groeien.

Kennelijk zijn er nogal wat mensen die dit herkennen. Ook, of misschien wel juist, de mensen die herstellen van een indringende gebeurtenis in hun leven. Of het nu het verlies van een dierbare is, een (on)verwacht ontslag, het verlies van onze gezondheid of onze jeugd: het vraagt tijd om te herstellen en onszelf weer opnieuw (uit) te vinden. Het vraagt vertraging, het vraagt #groeizolangzaamalsjekunt.

Ben je, tijdens of na een indringende gebeurtenis in je leven, toe aan een #groeizolangzaamalsjekunt-traject? Waar je de opluchting kunt ervaren van helemaal te mogen zijn waar je bent? En waar het gebruik van creativiteit in ruime zin, bijdraagt aan de nodige vertraging? Neem dan contact op via het interesseformulier. Ook heilzaam als supervisie voor coaches en andere begeleiders die zichzelf en hun cliënt meer rust en vertraging gunnen.

N.B. Over het  thema van onszelf opnieuw (uit)vinden na een indringende gebeurtenis in ons leven, meer in een volgend blog.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan