STUDIO MATTIAS

'Alleen met het hart kun je goed zien'.

Uit: 'De Kleine Prins'
van Antoine de Saint-Exupery

Geld als water?

De mogelijke titel voor het derde boek van mijn dierbare vriend, John Kalse, die al zo lang niet meer ‘onder ons’ is. 

Nou, het was weliswaar nog een optie, die titel, maar eigenlijk had hij hem al wel laten vallen. Ik daarentegen vond en vind het nog steeds een mooi gezegde:  ‘geld als water’.  

En terwijl ik dit schrijf komt er een voorval in me op, waar mijn allerdierbaarste,  iets minder lang niet meer ‘onder ons’..., met graagte over vertelde:

We lopen in Utrecht. We wonen in Zutphen, dus laten we zeggen dat het voorval zich afspeelt in 1995. Robert gaat een antiekzaak binnen. Ik volg. Hij heeft er ‘Jozef’ gezien, met Jezus. Hij wil het mij laten zien, het beeld van Jozef met Jezus op zijn arm. Het is ontroerend. Hij wil het graag hebben, maar vindt het te duur. Jammer. We lopen de winkel uit. In een andere straat sta ik voor een etalage even stil, mijn blik valt op een ‘watertje’. Oh wat leuk een ‘watertje’. Het geluid van stromend water in je huis … we lopen naar binnen. Daar zie ik het crème kleurige ‘watertje’ nog beter: een mooi gevormde schaal, met wat stenen erin, in dezelfde kleur. Het water kabbelt. Het ziet er zuiver uit. Ik ben meteen verliefd. En na even overleg, koop ik het. Het gaat snel. Robert staat erbij, en kijkt. Jeetje, zij koopt zo maar een ‘watertje’ voor ruim 600 gulden! Hij glimlacht. Met schaal en al lopen we naar buiten. Hij troont mij mee terug naar de antiekzaak. Hij loopt naar binnen. En zegt: “ik koop het”. Ruim 1800 gulden. 

Geld als water!

Dat blijkt, want 2 dagen later krijgt hij 2000 gulden terug van de belastingen. Zo lopen de dingen. Geld als water brengt geld binnen. Geld stroomt van de één naar de ander en weer terug.

Geld als water. Water spiegelt ons veel. Het stroomt, soms als een smal beekje, soms als een overdonderende waterval. Het is allemaal goed, het dunne  stroompje wordt breder en breder en kan weer smaller worden, afhankelijk van zijn bedding. Zo kan onze geldsituatie ook wisselend zijn.

 

Dus wat spiegelt een dunne waterstroom mij? Zo helder als glas! Ik ben op dit moment in mijn leven geen brede rivier. Mijn kracht ligt in de rustige, kalme, smalle, gevoelige beek die ik ben. Mijn verlangen is niet om uit te dijen, en veel mensen op mijn pad te laten komen. Mijn verlangen is om een rustige kalme smalle beek te mogen zijn. Allereerst van mezelf. 

Het feit dat op dit moment in mijn leven mijn geldalswater-stroom wat dun is, betekent niet dat ik niet oké zou zijn. Betekent ook niet dat het zo blijft. Een smalle, rustig kabbelende beek is net zo waardevol als een brede rivier, die traag door oneindig laagland stroomt …

Dus ja dunne en brede stromen, de één niet beter dan de ander. Een dunne stroom laat zich op haar eigen manier, misschien wel veel meer zien dan een overdonderende waterval. Zij vraagt misschien meer creativiteit van ons, meer bundeling, meer dichtbij onszelf blijven, heel dichtbij onszelf blijven … ja dat fluistert mijn dunne stroompje … blijf maar dichtbij jezelf. Je eigenheid is prachtig. Laat je niet afleiden door brede rivieren, imposante watervallen, of eindeloze meren, maar wees je eigen smalle stroom. 

Geld als water, ja laat het maar stromen en vertrouw erop dat het naar je terugkomt, je hoeft niet mee in de vaart der marketing-goeroes, je mag verdienen waar jij je goed bij voelt. En dat is nogmaals soms helemaal niet die overdonderende, imposante waterval. Voel je goed bij je eigen stroom, je eigen Essentie-stroom. Onderzoek waar geld voor staat voor jou. Je kunt ook het Essentieprogramma toepassen op het thema geld, en zo de voor jou precies juiste stroom creëren, terwijl je onderzoekt en creëert wat jij hier te doen hebt. En dat is waar het over gaat: geld als water creëert precies de stroom die op dit moment bij je past. Dus wat spiegelt jouw concrete geldsituatie jou? Zonder oordeel. Zonder dat het anders zou moeten zijn. 

Wil je met dit thema aan de slag op een creatieve en meditatieve manier? De eerstvolgende mogelijkheid voor deelname aan de driedaagse workshop Werken met het Essentieprogramma, is 10, 11 en 25 mei.

 

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan