STUDIO MATTIAS

'Alleen met het hart kun je goed zien'.

Uit: 'De Kleine Prins'
van Antoine de Saint-Exupery

Augustus 2014 "Breedbeeld zien een must in Essentiecoaching"

Uit een nieuwsbrief van 2011

Een aantal jaren  geleden alweer, las ik tot mijn verrassing in het boek : “het Open-Focus Brein” van Les Fehmi over het effect van fysieke en emotionele stress op de oogspieren en op het zien zelf. Altijd bijzonder om, alhoewel vanuit een andere optiek en een ander doel, bij iemand anders dezelfde ideeën tegen te komen  die ik zelf heb ontwikkeld of dènk zelf  ontwikkeld te hebben …. En daarmee weer bevestigd te worden in hoe, zeker in deze tijd, dezelfde  ideeën op verschillende plaatsen tegelijkertijd opkomen. Dat maakt ook nederig. Ideeën zijn niet zomaar mìjn ideeën : wanneer ze bij mij leven, leven ze gegarandeerd ook bij anderen…..

Voordat ik het werk van Les Fehmi leerde kennen, was ik  al vele jaren overtuigd van alle essentiële voordelen van het zogenaamde Breed Beeld Zien, zoals ik het noem. In de workshop Essentie Coaching en in de Voortgezette Opleiding Creatieve Loopbaan Counseling doen we oefeningen die gericht zijn op een breder zien, “breed beeld kijken” in plaats van gefocust kijken. Het breed beeld kijken is eigenlijk  geen kijken, maar Zien: Breedbeeld Zien. Kijken is actiever, Zien is meer de zintuiglijke indrukken van de ogen binnen laten komen, ontvangen.  Kijken is doen, Zien is Zijn. Kijken is kritisch, Zien is accepterend.

Het steeds meer de cliënt gaan Zien in plaats van naar hem/haar te kijken met een vernauwde focus, is voor  een Essentie (Loopbaan)Coach/Counselor een must. En eigenlijk is het in ons totale stressvolle dagelijkse bestaan steeds meer noodzakelijk om  meer ontspannen te gaan Zien, en de oogspieren daarmee te ontlasten. Hierdoor is er  minder last van hoofdpijn,  veel minder stress en kunnen we beter cq ruimer zien.

En nog belangrijker : we zien onszelf en de ander dan veel meer vanuit rust, vanuit een breder perspectief, veel minder alleen mentaal, veel meer ook intuïtief. We zien dan de ander meer in zijn/haar omgeving en meer als ruimte. We gebruiken  dan in ons zien ook onze andere hersenhelft, is mijn veronderstelling. En  “kijken” dan meer met 2 hersenhelften tegelijkertijd.  

Ik leer mensen ook hoe we in het zien van de ander niet alleen maar ons kunnen focussen op de ruimte om iemand heen, maar hoe we ook de ruimte tussen ons  en de ander mee kunnen nemen, wat het zien ook minder vernauwd gefocust maakt. We zien de ander hiermee minder als object, waar wij van alles over kunnen vinden…..

Dit gefocuste kijken is wel het kijken wat we als kind al heel vroeg geleerd hebben. We hebben geleerd om dingen van elkaar te onderscheiden. Dit ben ik en dit is iets of iemand anders, wij en al het andere hebben duidelijk te onderscheiden contouren.

 

We isoleren onszelf daarmee van de ander. Dit is ook noodzakelijk in ons bestaan op aarde, zeker in de beginjaren. We hebben daarmee geleerd om hier op aarde te kunnen bestaan en een eigen identiteit op te bouwen. Tegelijkertijd maakt het ook eenzaam.

We kunnen als volwassen wezens en zeker als coaches, counselors, echter leren, om de ander te gaan Zien in de ruimte waarin iemand bestaat en waarin wij bestaan en die in ons en in de ander bestaat. We kunnen de ander en onszelf meer gaan zien als ruimtelijkheid, als Zijn of als Bewustzijn, of zoals Les Fehmi zegt, en zoals al lang wetenschappelijk bekend is, als ook fysiek meer bestaand uit ruimte dan uit materie.

De geweldige voordelen van het Breed Beeld Zien moge duidelijk zijn:
Ik noem er een aantal:

•meer ontspannen Zien

•minder stress in het “kijken”

•minder hoofdpijn

•meer bij onszelf kunnen blijven

•meer de ruimte om iemand heen (of de aura om iets of iemand heen) kunnen zien en daarmee als vanzelf de ander veel meer vanuit onze intuïtie kunnen zien

•onszelf en de ander minder als geïsoleerde wezens ervaren, en meer de eenheid in alles en allen ervaren, al is het maar voor even…

•ontspanning en rust in het Zien en in ons Zijn met de ander

•meer aanwezig in ons lichaam zijn, en minder alleen in ons hoofd en in onze ogen

•minder alert gefocust zijn op de ander, en meer vanuit overgave en vertrouwen (in onszelf en de ander) aanwezig kunnen zijn

•een ander minder  als object zien, en meer als medemens,

•meer ontspannen relateren….

Coachen wordt hiermee ontspannen aanwezig zijn bij onszelf en bij de ander. Heel eenvoudig door  ons meer te richten op de ruimte om iemand heen, op de ruimte tussen ons en de ander en op de ruimte vlak voor ons gezicht. Daarmee blijven we meteen veel meer in contact met onszelf. En houden we op met van alles te vinden over die ander (en over onszelf…). We worden oprecht nieuwsgierig neer wat zich bij ons, bij de ander en in het contact tussen ons beiden ontvouwt.

Breed beeld Zien: een must voor coaches en counselors!

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan